Overbevolking

Dutch
Category: 
Tuesday, 24 November, 2015

Reactie op FB post:

Even over overpopulatie...

Ik kwam dit tegen in de wandelgangen: "Zelfs als je alle mensen neemt die ooit op deze aarde hebben gelopen (ongeveer 108 miljard) en je gooit ze op een hoop , Dan kun je de grand cannyon er niet meer vullen..." Conclusie, overpopulatie is een hoax. (aaaaaahhhhh)

Met Hans Rosling als ondersteunend argument:

https://www.youtube.com/watch?v=-UbmG8gtBPM

 

Ik zie dat heel anders.

Hoi, we kennen elkaar niet, maar zag dit toevallig en ik móet me hier even mee bemoeien. Want zo'n kort door de bochte visie (hoe zeg je dat in godsnaam) vind ik verontrustend en het baart me zorgen, want ik zie het steeds vaker. Vooral sinds die Hans Rosling zo'n beetje viraal geworden lijkt te zijn.

Overpopulatie gaat toch niet domweg over de theoretische hoeveelheid "vierkante of kubieke centimeters die we innemen als mens wanneer we staan of opgestapeld worden"?*** Het gaat om het gebied waar we in de praktijk invloed op hebben (meestal negatief). Want je kan toch niet zeggen dat we voldoende hebben aan 1 m2 per persoon voor "plek" als we in feite allemaal eigenlijk een huis willen hebben van minstens 50 m2, of kilometers natuur-opbrekend asfalt om maar met onze auto naar ons werk te gaan, waar we ook weer m2 in beslag nemen. En afgezien daarvan natuurlijk de feitelijke ontbossing en vervuiling die we indirect veroorzaken, omdat er zo nodig soja, mais, palmolie of koeien verbouwd moet worden.

IMHO opinion gaat het concept overbevolking over hoeveel % van onze planeet (oppervlakte, lucht, water) er onaangetast blijft zélfs met onze aanwezigheid. En als je, zoals ik, een beetje een beetje geloof, hoop en liefde hebt voor de natuur zelf en de natuurlijke evolutie, waar wij minder dan een miljoenste deel van uitmaken, dan zou je toch zeggen dat de natuur (plus evolutie) volledig ongestoord door ons, haar gang zou moeten kunnen gaan op minstens 50% van deze planeet.

Even vanaf de andere kant: in de meest radikale zin zou ik zeggen dat de mensheid, in elk geval die van de moderne 'beschaving' (met haar fabrieken en machines) zich bij wijze van spreke zou moeten beperken tot alleen Europa (het toch al meest verpeste continent kwa bio-diversity) en dat de natuur de vrije loop zou moeten hebben op de rest van deze planeet. Met eventueel wel nederzettingen zonder machines in de stijl van oude, wérkelijke beschavingen van vóór de industriële revolutie en zelfs vóór het kolonialisme, waar de hele rotzooi allemaal zo'n beetje mee begonnen is (eigenlijk, vóór de uitvinding en toepassing van het buskruit voor vuurwapens).

*** (in principe direct vergelijkbaar met het op zee lozen van plastic, want 'dat verdwijnt toch wel'... of in elk geval gaat het 'ergens anders' heen. Lekker makkelijk!)

Dit even voor een ander perspectief. 

Want daar heb je toch onbekenden voor?  

 

onthemap: 
Scope: